Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί δε θα γίνει ποτέ ελληνικό Glee


pepON Τον τελευταίο καιρό, λόγω της ανυπαρξίας αξιόλογου προγράμματος στην ελληνική τηλεόραση, έχω στραφεί στην παρακολούθηση αμερικάνικων σειρών. Μια από τις σειρές που παρακολουθώ είναι και το Glee. H σειρά παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας σχολικής χορωδίας στο Λύκειο McKinley στην πόλη Lima του Δυτικού Ohio, που αποτελείται από μια ετερόκλητη ομάδα μαθητών, όλων των χρωμάτων και όλων των σεξουαλικών προτιμήσεων. Μιας χορωδίας με φανατικούς εχθρούς ακόμα και μέσα στο σχολείο της. Τους παίκτες του ράγκμπυ, τη σατανική γυμνάστρια και προπονήτρια των μαζορετών.

Φαινομενικά είναι μια ακόμα teenager σειρά με στοιχεία musical. Οι έρωτες πάνε κι έρχονται. Όλα τα πιθανά ζευγάρια ανάμεσα στους μαθητές και ανάμεσα στους καθηγητές έχουν γίνει. Αν διαβάσουμε όμως ανάμεσα στις γραμμές θα διαπιστώσουμε ότι το Glee είναι μια μελέτη πάνω στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Η χορωδία ταράζει τα ήρεμα ύδατα της συντηρητικής κοινωνίας μιας μικρής πόλης της αμερικανικής ενδοχώρας.Θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, η νεανική παραβατικότητα, η εγκυμοσύνη στην εφηβεία θίγονται στην ουσία τους και παρ' όλα αυτά οι πρωταγωνιστές τραγουδάνε.

Αν κάποτε ασχολιόμουν με το σενάριο θα ήθελα να μεταφέρω το Glee στα ελληνικά δεδομένα. Η ελληνική μουσική και το ελληνικό τραγούδι είναι ανεξάντλητα. Και έχουμε ταλαντούχους ηθοποιούς, κυρίως νέους, με σπουδαίες φωνές που θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν. Όμως, μια ελληνική εκδοχή του Glee δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει. Και οι λόγοι είναι σημαντικοί:

1. Το κόστος είναι απαγορευτικό. Πέραν των εξόδων για το γύρισμα, ο παραγωγός που θα αναλάβει μια τέτοια σειρά πρέπει να υπολογίσει και τα δικαιώματα των τραγουδιών που θα χρησιμοποιηθούν. Ζούμε σε εποχές ισχνών αγελάδων. Τα τραγούδια πρέπει να ξαναηχογραφηθούν στον τόνο του ηθοποιού που θα τα πει. Αυτό μας φέρνει στη δεύτερη δυσκολία...

2.Οι ελληνικές δισκογραφικές και οι μεταξύ τους αντιπαλότητες. Στο αμερικανικό Glee όλες οι δισκογραφικές έχουν συμφωνήσει και τα τραγούδια τους είναι στη διάθεση των δημιουργών. Στην Ελλάδα οι δισκογραφικές μας δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο να βγάλουν μια κοινή συλλογή. Δε συμφωνούσαν ούτε τον καλό καιρό. Απέτρεπαν μεγάλες συνεργασίες συνθετών-τραγουδιστών (δίσκος Θάνου Μικρούτσικου- Κώστα Τριπολίτη με Πάριο δε βγήκε ποτέ λόγω εταιρικών αγκυλώσεων).

3.Το κοινό αίσθημα περί του ρεπερτορίου. Στο Glee, οι ηθοποιοί τραγουδάνε, εκτός από ποπ και τρέχουσες επιτυχίες, τραγούδια-θρύλους από musicals και από τραγουδιστές μεγαθήρια όπως ο Frank Sinatra, η  Barbra Streisand, η Aretha Franklin. Δε θέλω να φανταστώ τι θα ακούγαμε στα μεσημεριανά πάνελ και στα ραδιόφωνα αν οι ηθοποιοί του ελληνικού Glee κάνανε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Καζαντζίδη, τον Πάριο, τη Μαρινέλλα. Θα διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το "πως τόλμησαν να πιάσουν τα ιερά τέρατα στο στόμα τους". Για την ελληνική δημοσιολογία οι μεγάλοι συνθέτες και τα μεγάλα τραγούδια δεν πρέπει να αγγίζονται. Η πρέπει να ερμηνεύονται τηλεοπτικώς μόνο σε εκπομπές-αφιερώματα στη δημόσια τηλεόραση, τύπου Στην Υγειά Μας που κάνει 10 ώρες να παρουσιάσει καλεσμένους και λένε και κανένα τραγουδάκι πότε πότε.

4.Το θέμα-ταμπού της εφηβικής ομοφυλοφιλίας. Η ομοφυλοφιλία έχει- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βλ. Ρήγα στους Δύο Ξένους, Μπέζο στους Απαράδεκτους, Πυρπασόπουλο στα Υπέροχα Πλάσματα- δυστυχήσει στην απεικόνιση της από την ελληνική μυθοπλασία και στο θέατρο, και στον κινηματογράφο, και στην τηλεόραση. Οι ομοφυλόφιλοι παρουσιάζονται ως καρικατούρες: κραγμένες αδελφές που "άνδρα θέλουν, τώρα τόνε θέλουν", κακές αδελφές στερημένες που βγάζουν όλη τους τη χολή, μιλάνε σαν τον Ψινάκη, φοράνε παρδαλά ρούχα, κραυγάζουν και κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Δεν έχει παρουσιαστεί ομοφυλόφιλος χαρακτήρας σε εφηβική ηλικία, απ' όσο θυμάμαι. Για την ελληνική τηλεόραση είναι ταμπού ένας έφηβος, ένας μαθητής να έχει σεξουαλική ζωή, πόσο μάλλον εκπεφρασμένο σεξουαλικό προσανατολισμό προς το ίδιο φύλο. Η ύπαρξη ενός τέτοιου χαρακτήρα θα μπορούσε να γεννήσει πάμπολλες αντιδράσεις.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που μια ενδεχόμενη μεταφορά του Glee στα ελληνικά θα ναυαγούσε, κατά τη γνώμη μου. Και αφού λόγω κρίσης και κόστους δεν μπορούμε να δούμε πραγματική ελληνική μυθοπλασία αλλά διασκευές λατινοαμερικανικών και τούρκικα, ας δούμε τουλάχιστον το original. pepOFF

PS O πρώτος κύκλος του Glee έχει αγοραστεί από τον Αnt1 και θα προβληθεί όταν αποφασίσει το κανάλι να αραιώσει τα τούρκικα. Ο 3ος κύκλος έκανε προχθές πρεμιέρα στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: